Anonim Alkoholisták

 

 

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták találkozója minden csütörtökön 17 órai kezdettel zajlik az Exspecto Mentálhigiéné Alapívány helységében

2017-es Születés Hete programja

Születés Hete programja: http://www.szuleteshete.hu/vajdasag/szabadka

 

Alkotó Kuckó

-       Ha 12-13 éves lány vagy fiú vagy,

-          ha szeretsz mindenféle dolgot alkotni, rajzolni, festeni,

-          ha szeretsz beszélgetni, izgalmas felfedezéseket tenni,

-          ha foglalkoztat, hogy ki vagy te és az ehhez hasonló kérdések

-          ha szeretnél csoportban, közösségben alkotni, történeteket hallgatni,

akkor gyere az Alkotó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Santic utca 27.), ahol alkalmanként másfél órában különböző technikákkal, különböző alkotásokat hozunk létre, beszélgetünk, odafigyelünk egymásra, jól érezzük magunkat, s tanulunk önmagunkról, saját működésünkről is.

Első találkozó:  április 24-én 17 óra

Beugró: 400 din

Bővebb információ és jelentkezés: f.exspecto@gmail.com vagy az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány Facebook oldalán üzenetben, illetve a 024/687620-as telefonszámon.

A foglalkozásokat Grasl Zsoldos Andrea, művészetterapeuta és Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés és meseterápiás szakember tartják. 

 

Manó Kuckó: Beszélgessünk a beszédről!

A Manó Kuckó 2017.04.07. (PÉNTEK) találkozóján Dudás Zita, logopédussal beszélgetünk:

- a nyelvelsajátítás menetéről

- arról, hogy hogyan beszéljünk a kisbabánkhoz úgy, hogy jó beszédkörnyezetet alakítsunk ki és megteremtsük a párbeszéd alapjait

- beszédébresztgető mozgásos játékokról (amelyek összekapcsolják az egyensúlyi rendszert, a saját mozgás érzékelését, valamint a látási, hallási

és tapintása ingereket)

- mondókázásról, éneklésről, mesélésről, képes könyvekről

Mottó: " A beszéd tanulásának folyamata egyben visszajelzés a gyermek általános fejlődéséről, kapcsolatáról a környezetével, az egész lelkiállapotáról." ( Gósy Mária- Gráf Rózsa)

 

Manó Kuckó: Érezd a ritmust!

A Manó Kuckó 2017. március 2-án tartandó előadásán az egészséges testi és szellemi fejlődés alapvető feltételéről, a megfelelő életritmus kialakításáról beszélgetünk. A napi ritmus, a rendszeresen, megszokott időben végzett tevékenységek visszahatnak az életfolyamatokra, és különböző készségek alakulására. Hogyan alakítsuk ki a napi ritmust már kisgyerekkorban? MIért oly fontos ez éppen napjainkban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgetünk Mengyán P. Ildikó pszichológus-pszichoterapeutával. A már járni tudó gyerekeknek szobacipő ajánlatos. Várunk Benneteket szeretettel. A belépés ingyenes

Manó Kuckó: Kerekítő - Bábos torna 

Kerekítő Manó felébredt a téli álmából, s Szabadkára látogat a Manó Kuckóba, 2017.február 17-én PÉNTEKEN, hogy együtt űzzük el a telet és hívjuk a tavaszt. Ha szeretnél te is részese lenni ennek a fergeteges mókának, gyere el az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványba (Šantić u 27., Szabadka) 17 órától. A Kerekítő Bábos Torna ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várja az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. A belépődíj 200 din. Szobacipő javasolt.

 

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták találkozója minden csütörtökön 17 órai kezdettel zajlik az Exspecto Mentálhigiéné Alapívány helységében

Manó Kuckó: Kerekítő Bábos Torna 

2016. december 15-én 17 órától a Manó Kuckóba látogat Kerekítő Manó és karácsonyi hangulatot varázsol. Hoz magával, kedves, vidám történeteket és sok-sok szépséges mondókát, dalocskát. A Kerekítő Bábos Torna ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várja az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. A belépődíj 200 din. Szobacipő javasolt.

Manó Kuckó: Ajándékok: mikor, mennyit, hogyan? 

A decemberi ünnepkörök nagy kihívás elé állítják a szülőket, hisz szinte mindegyik jeles naphoz valamilyen ajándékozási szokás párosul. Gyakran visz bennünket a lendület, s talán végig sem gondoljuk, hogy vajon az ajándékozott mit szeretne? Mit teszünk az ajándékozással, hogyan oldjuk fel a társadalmi elvárás és belső késztetéseink közötti feszültséget amikor az ajándékozásokról van szó? Hogyan használjuk az érzelmi élet nevelésére az ajándékozási ünnepköröket? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresük Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakemberrel együtt a válaszokat a Manó Kuckó 2016. december 8-án 17 órától kezdődő találkozóján. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

Manó Kuckó: Kerekítő Bábos Torna 

2016. november 24-én 17 órától télváró Kerekítő Bábos Tornára hívunk Benneteket a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić 27.)! Velünk lesz Kerekítő Manó, akivel sok izgalmas dolog történt az ősz folyamán. Hoz magával, kedves, vidám történeteket és sok-sok szépséges mondókát, dalocskát. A Kerekítő Bábos Torna ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várja az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. A belépődíj 200 din. Szobacipő javasolt.

Manó Kuckó októberi találkozója

Őszben fürdő Kerekítő Mondókás Mókára hívjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket 2016. október 20.án 17 órától a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27., Szabadka). A Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás, ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

A közös játék után lehetőség lesz szabad játékra, ismerkedésre. 

Nemzetközi Babahordozó Hét: Séta a hordozásért

2016. október 7.

15-15:30-ig gyülekező a Corvin Mátyás 9. szám előtt, a nem hordozókendőbe érkező babákat hordozási tanácsadók felteszik, a babakocsikat az udvarban lehet hagyni

15:35- Indulás - végig sétálunk a Corvin Mátyás utcán, ráfordulunk a Korzóra, elsétálunk a Szabadság térig

15:40 – Szabadság téren a a hordozó kendős anyukák közös tánca következik (flashmob), majd ezt követően megkerüljük a Városházát és a Korzón visszasétálunk a Corvin Mátyás utca 9. szám elé.

A sétára hordozókendőben érkező anyákat-babákat, babakocsival érkező, de hordozókendőt szívesen kipróbáló anyákat, babákat, továbbá babakocsival érkezőket, totyogókat, a hordozást támogató nagyszülőket, szülőket, szakembereket várunk. Valamint várandósokat, akik szívesen kipróbálnák a pocakkötést. 

Szívesen válaszolunk az érdeklődők kérdéseire, lehetőség lesz a helyes hordozóeszközök megszemlélésére, kipróbálására. A séta várható időtartama 45-60 perc.

Nemzetközi Babahordozó Hét: Hordozóeszközök: ki, mit, tud? 

Manapság egyre több információhoz hozzájutunk a világhálónak köszönhetően, így van ez a hordozás, a hordozóeszközök terén is. Egyre többféle hordozóeszköz van: rugalmas-, szövött-, karikás kendő, Mei tai, félcsatos, csatos hordozó. De melyik a legjobb a babának? Melyiket mikortól lehet használni? Mit kell tudni egy hordozóeszközről, mielőtt megvásároljuk? A találkozó alkalmával ezekre és még hasonló kérdésekre válaszolok, megismerkedünk a különböző hordozókkal, valamint a családoknak lehetősége lesz a hordozóeszközök kipróbálására, a várandós kismamák pedig megtapasztalhatják a pocaktartó kötés kellemes, tehermentesítő hatását.Előadó: Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadó

Időpont: 2016. október 6. 17 óra  

Manó Kuckó: Hisztis gyerek, kétségbeesett szülő,fejlődési sajátosság vagy basáskodó gyerek

A Manó Kuckóban 2016. szeptember 29.-én 17 óra kezdettel Joó-Horti Lívia, pszichológus-pszichoterapeuta 

"Hisztis gyerek, kétségbeesett szülő,fejlődési sajátosság vagy basáskodó gyerek?" címmel beszélget az idelátogatókkal a jelenség fejlődési hátteréről, a kiváltó okokról és a megelőzés, csillapítás taktikájáról is. 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt.

Manó Kuckó első őszi találkozója

Manó Kuckó újra megnyítja kapuit. Ezúttal egy vidám hancúrozásra hívjuk az 1-3 éves gyerekeket, anyukájuk, apukájuk, nagyszüleik kiséretébe. Kerekítő Manó látogat el hozzánk, aki nemcsak arról beszél, hogy mi minden történt vele a nyáron, hanem ráhangol bennünket az őszre is. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. Belépő 200,00 din

Időpont: 2016. szeptember 15. 17 óra 

Cím: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány

Šantić u. 27., Szabadka

 

Születés Hete: SZÜLÉS- ÉS SZÜLÉSÉLMÉNY FELDOLGOZÁSA, „LEENDŐ BABA” CSOPORT FOGANÁSI NEHÉZSÉGEK ESETÉN

RÖVID LEÍRÁS: Születésünk minősége, meghatározza az egész életünk minőségét. A fogantatás körülményei, a méhen belüli élet, a megszületés élménye és a korai gyermek évek, vagyis a perinatális időszakból származó élmények, az egész életre hatást gyakorolnak. Hatással van az édesanyával, a társsal, a gyermekünkkel való kapcsolatra, a szexualitásra, az élet befogadásának képességére, és a világban elfoglalt helyünkre is. Ezért a saját születésélmény feldolgozása kiemelt jelentőségű! A perinatális időszak sérülései felülírhatóak, a feldolgozás az egész egész életre pozitív kihatással lehet. Sok szeretettel ajánlom ezt az egyedi technikájú csoportot, azoknak a nőknek, akik babát szeretnének, de késlekedik a foganás. És ajánlom azoknak a nőknek is, akiknél a megelőző traumatikus szülésélmény miatt késlekedhet a következő baba. Továbbá sok szeretettel várom azokat a férfiakat, akik szeretnének az életminőségükön javítani. Várom a leendő apákat, és azokat a párokat akik foganási nehézséggel kűzdenek.
A szülés, születésélmény feldolgozása zárt csoportban történik, max. 15 fővel, előzetes bejelentkezést igényel, amit a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges
ELŐADÓ: Karner Beatrix, perinatális szaktanácsadó, születésélmény csoportvezető
HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.
IDŐPONT: 2016. május 7. 10,00 óra

 

Születés Hete: Intimitás, szexualitás szülés után

RÖVID LEÍRÁS: Őszinte, lélekemelő és hasznos beszélgetés életünk egyik legfontosabb ajándékáról a SZEX-ről, ami szülés után is lehet csodás! A szülés utáni szex ma TABU. Hogy ez baj-e? Szerintem baj. És hogy miért baj? Mert még azok is, akik tudják, érzik, hogy ennek nagyon nagy jelentősége van, nem tudnak kihez fordulni a kérdéseikkel, nehézségeikkel. Ez egy szókimondó, nyílt beszélgetés lesz, melynek témája a szeretettel/szerelemmel megélt tiszta és boldogságot adó szexualitás. A beszélgetés célja, hogy sorra vegyük a leggyakrabban felmerülő nehézségéket (fájdalom, lecsökkent libido, ha a baba velünk alszik), tisztázzunk bizonyos dolgokat (megváltozott körülmények; ki, mire vágyik) és megbeszéljünk néhány gyakorlatias ötletet (a külső megjelenéstől a belső ráhangolódásig). 

ELŐADÓ: Szombathy Groskó Zsuzsa, perinatális szaktanácsadó

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 6. 17,00 óra

Születés Hete: INTIMITÁS, SZEXUALITÁS Születés Hete: ÉLET A SZÜLÉS UTÁN – PRAKTIKUS TANÁCSOK AZ ELŐS (HÓ)NAPOK MEGKÖNNYÍTÉSÉRE

RÖVID LEÍRÁS: Természetes, hogy a szülésre teljes bedobással készülünk, de vajon tudjuk, mi vár ránk azután, hogy hazahoztuk a csöppséget? Tudjuk, ki és miben fog nekünk segíteni? Mik a szükségletei a picinek? Hogyan kell gondozni, ápolni, etetni? Vannak -e információim a szoptatásról? Kihez fordulhatok, ha szoptatási gondom van? Egyáltalán, kell-e a szülőségre készülni vagy minden ösztönösen alakul majd?
A beszélgetésre nagy szeretettel várom a leendő édesanyákat ,gyermeküket váró párokat, , leendő nagymamákat, nagynéniket, támogató szándékú barátokat. Számítok a már tapasztalt Édesanyák és Édesapák beszámolóira is, hiszen az ő tapasztalatuk sokat segíthet azoknak, akik hamarosan életük legnagyobb kihívására készülnek.

ELŐADÓ: Komenda Renáta, védőnő, Laktációs szaktanácsadó-hallgató
HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.
IDŐPONT: 2016. május 5. 18,00 óra

 

Születés Hete: HÁBORÍTATLAN SZÜLÉS

RÖVID LEÍRÁS: Háborítatlan szülés - olyan varázslatosan hangzik, pedig valójában egészen egyszerű. Arról szól, hogy a szülés természetére hagyatkozva kísérjük anyát és babát a szülés - születés idején, mi szülésznők, azaz bábák. Meggyőződésünk és tapasztalatunk, hogy a nők tudnak szülni, és azok a fránya komplikációk jóval ritkábban következnek be bábai gondoskodás mellett, mint a legmodernebb technikai felszereltség árnyékában. Mindez látható az A Te Szülésed - Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft. statisztikáján is, amit a születésotthoni és otthoni szüléskísérés adatait dolgozza föl.

ELŐADÓ: Maróy Ditta, szülésznő, szülésfelkészítő

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2016. május 5. 17,00 óra

 

Születés Hete: MEGÉLNI VAGY TÚLÉLNI?

FÖLKÉSZÍTŐ GONDOLATOK SZÜLÉSRE

RÖVID LEÍRÁS: A vajúdás és a szülés kulcsfontosságú élmények egy nő életében. Olyan átmeneti rítusok a várandósság és az anyaság között, amelyek során a lelki folyamatok éppoly fontosak, mint a fizikai történések. A legtöbb nő ösztönösen vágyik a természetes, háborítatlan szülésre, mégis magas az orvosi beavatkozások és a császármetszések száma ma Vajdaság szerte. Vajon mi lehet ennek az oka? Hogyan tudunk úgy fölkészülni a szülésre, hogy a felesleges beavatkozások elkerüljenek minket? Miért kell egyáltalán készülni egy olyan folyamatra, amelyre a nő eredendően, születésénél fogva képes?
ELŐADÓ: Vataščin Balázs Emese, dúla
HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.
IDŐPONT: 2016. május 5. 16,00 óra

Születés Hete: Születés Fájának avatása 

Rövid leírás: Öt éves a Születés Hete. Ennek tiszteletére Palicson, a tópart melletti játszótéren Születés Fát avatunk. Várjuk azokat a családokat, akik az elmúlt öt évben válltak családdá, született gyermekük és szeretnék, hogy gyermekük neve felkerüljön a fára. Várjuk azokat is, akiknél még csak lélekben született meg a baba, és azokat is, akikkel gyermekük csak nagyon rövid időt tölthetett. 

Helyszín: Palics, Ábel Park - játszótér 

Időpont: 2016. május 4. 17,00 óra

Manó Kuckó - Hogyan működnek a csecsemők 

A te kisbabád sem ismeri a szakirodalmat? (Suttogót?)Ébren van, mikor aludnia kellene? Nem 3-4 óránként eszik? Utálja a kiságyat? Hogyan működnek a csecsemők, mi irányítja a viselkedésüket? Segítünk megérteni a babák igényeit, Komenda Renáta védőnővel, laktációs szaktanácsadó-hallgatóval. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

Időpont: 2016. április 7., 17 óra 

Manó Kuckó: Labdázzunk! - Játékos beszéd- és mozgásfejlesztés

A Manó Kuckó 2016. március 17-én 17 órától sorra kerülő foglalkozását Csernik Ilma, mozgásterapeuta és Jelacsik Sutus Ágota, gyógypedagógus-logopédus vezetik Labdázzunk! - Játékos beszéd- és mozgásfejlesztés címmel. 
A labda az egyik legrégebbi és egyben legnagyszerűbb játéka a gyerekeknek. Számtalan színben, nagyságban, formában létezik. A vele való játékok tárháza kimeríthetetlen. Hogyan segíthetik a labdás játékok a gyermekek képességeinek harmonikus fejlődését, mi az összefüggés egy jó labdázás és a tanulási képességek fejlesztése között? - erről beszélgetünk, s közben persze labdázunk,sőt labda készítést is mutatunk.
A már járni tudó gyerekeknek szobacipőt hozzatok.

 

Gyermekpszichodráma csoport indul Szabadkán

Gyermekpszichodráma csoport indul Szabadkán az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban. Olyan 7-9 év közötti gyerekek jelentkezését várjuk, akik szeretnek játszani, mesét és történetet kitalálni, beöltözni. Ezek a foglalkozások segítik a kortárscsoportba való beilleszkedést, növelik az önbizalmat, kibontakoztatják a gyermek kreativitását. A foglalkozásokra 10 alkalommal kerül sor egy órás időtartamban, magyar nyelven. A csoport 6-8 fővel működik, a résztvevőket jelentkezési sorrendben fogadjuk. 

A csoportot Dudás Zita, logopédus, gyermekpszichodráma vezető és Pavlović Márta, fejlesztőpedagógus, integratív gyermekterapeuta és gyerekpszichodráma kiképző vezetik. 

Jelentkezni a 024/687620-as telefonon vagy e-mailba: f.exspecto@gmail.com vagy itt a Facebookon. A jelentkezést követően a csoportvezetők egyeztetett időpontba beszélgetnek a szülőkkel.

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták találkozója minden csütörtökön 17 órai kezdettel zajlik az Exspecto Mentálhigiéné Alapívány helységében.

Manó Kuckó: Kerekítő Bábos Torna 

2016. február 18.-án 17,00 órától ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. Szobacipő javasolt.

Manó Kuckó: Hol kezdődik a szexualitásunk? - Gyermekkori pszichoszexuális fejlődésről

A 2016. február 11. 17 órakor kezdődő beszélgetésen azt járjuk körbe, hogy a gyermek fejlődésének, szocializációjának szerves része a nemiség-, nemi identitás-, szexualitás fejlődése is. Nem mindegy milyen visszajelzéseket, milyen identifikációs alapot kap mindenhez. A téma boncolgatásakor mindennek a pszichés hátterét, a jelenség megnyilvánulásait és az egészséges felnőtt visszajelzéseket beszélgetjük végig. Bevezetőt mond és a beszélgetést vezeti Joó-Horti Lívia, pszichológus-pszichoterapeuta. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Manó Kuckó: Kerekítő Mondókás Móka 

2016. január 21-én, 17 órától Mondókás Mókázásra kerül sora, ahova szeretettel várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket. A Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

Manó Kuckó: Kétnyelvűség otthon - lehetséges? 

2016. január 14.-én, 17 órától kezdődő előadáson azt járjuk körbe, hogy érdemes-e kisgyermekkorban elkezdeni egy másik nyelv tanulását? Szülőként mit tehetünk, hogy megkönnyítsük gyermekünknek a nyelvtanulást? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keressük a választ. Bevezető gondolatokat mond és a beszélgetést vezetik: Gogolák Bencsik Nóra, angol tanár és Joó-Horti Lívia, pszichológus. Kedvenc játék és szobacipő ajánlott. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

 

Manó Kuckó: Mesében felnőni

2015. december 10.-én 17 órától arról beszélgetünk, hogy miért fontosak a mesék, akár gyerekként, akár felnőttként. Milyenek a jó mesék? Hogyan alakítsuk ki a mesélés szokását a gyerekünknél, mikor, milyen meséket olvassunk? Hogyan segítik a mesék a gyerek személyiségfejlődését? Milyen megküzdési stratégiákat kínálnak a mesék? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről, illetve a hozzájuk kapcsolódó válaszokról mesél az előadó, sok kedves mesével, történettel fűszerezve. Aki mesél: Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember

Manó Kuckó: Kerekítő Mondókás Móka

2015. november 19-én, 17 órától Mondókás Mókázásra kerül sora, ahova szeretettel várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket.Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

A közös játék után lehetőség lesz szabad játékra, ismerkedésre.

Manó Kuckó: Milyen jogaim vannak anyaként? 

2015. november 12-én 17 órai kezdettel Sablauer Brindza Beatrix, jogásznő beszélget az édesanyákkal azokról a jogokról, amik akár anyaként, akár dolgozó nőként, akár feleségként megilleti őket. 

2015. október 9.-én 11 órától a Nemzetközi Babahordozó Hét alkalmából Séta a hordozásért elnevezéssel a hordozás fontosságára és szépségére hívjuk fel a figyelmet.

Útvonal: 11,45-kor indulás a Corvin Mátyás utca 9. szám elől (a babakocsikkal érkezők az udvarban biztonságosan tárolhatják a babakocsikat a séta idejére), végig sétálunk az utcán, ráfordulunk a Korzóra, elsétálunk a Szabadság térig, ott a hordozós kendő anyukák közös tánca következik (flashmob), majd ezt követően megkerüljük a Városházát és a Korzón visszasétálunk a Corvin Mátyás utca 9. szám elé.

A sétára hordozókendőben érkező anyákat-babákat, babakocsival érkező, de hordozókendőt szívesen kipróbáló anyákat, babákat, továbbá babakocsival érkezőket, totyogókat, a hordozást támogató nagyszülőket, szülőket, szakembereket várunk. Szívesen válaszolunk az érdeklődők kérdéseire, lehetőség lesz a helyes hordozóeszközök megszemlélésére, kipróbálására. A séta várható időtartama 45-60 perc.

Babahordozás: hagyományápolás vagy újkeletű divat? 

A Nemzetközi Babahordozó Hét alkalmából a Manó Kuckóban Babahordozás: hagyományápolás vagy újkeletű divat címmel előadásra kerül sor 2015. október 8-án, 17 órai kezdettel.

Mostanában egyre többen hordoznak. Újra feléled a hagyományos hordozóeszközök használata. Mikor szorult ki a hordozóeszköz a mindennapokból? Milyen szerepet töltött be régen a hordozás és milyet napjainkban? Hogyan tudja segíteni a családot az összehangolódásban? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatunk válaszokat az előadás, beszélgetés során. 

Az előadáson résztvevő családoknak lehetősége lesz különböző hordozóeszközök kipróbálására.

Előadók: László Ágnes és Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadók

 

Óvodaérettség - mit kell tudnia egy óvodásnak

Bár hivatalosan nincs óvodaérettségi kritérium, a kommunikáció, kapcsolatteremtés, önállóság és pszichés érettség terén elért az életkornak megfelelő fejlettségi szint megkönnyíti az óvodába kerülő gyermek életét. Mit tehetünk szülőként azért, hogy a gyermekünk megfelelő önbizalommal és készségekkel rendelkezzen és jól érezhesse magát a családon kívül is bizonyos ideig? Mi az, ami elengedhetetlenül szükséges tudnia és mi az, amit ráér később is elsajátítani? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe Bálizs Jutka, pedagógussal, a Manó Kuckó következő találkozóján, amire 2015. október 1-én kerül sor 17,00 órai kezdettel. A már járni tudó gyermekeknek hozzatok szobacipőt. A foglalkozás ingyenes.

Manó Kuckó - Kerekitő Bábos Torna       

Kerekítő Manóval sok izgalmas dolog történt a nyáron, s már nagyon várja, hogy mindezt elmesélje. Ha téged is érdekel cserfes kis Manónk beszámolója, akkor gyere el a Manó Kuckóba ( Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santic u. 27) 2015. szeptember 17-én 17 órára, ahol Kerekítő Bábos Torna lesz. Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. Szobacipő javasolt.

Egyéves a Manó Kuckó

 

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták találkozója minden csütörtökön 17 órai kezdettel zajlik az Exspecto Mentálhigiéné Alapívány helységében.

 

Séta a szülés-születés minőségéért

http://szulesszuletes.blogspot.hu/

Séta a szülés-születés minőségéért

Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadó szak oktatói és hallgatói, Dr. Varga Kata, egyetemi docens és Andrek Andrea, pre- és perinatális pszichológus vezetésével, 2014-ben szervezték meg először a "Séta a SzüléSzületéS minőségéért" elnevezésű akciót, melynek során Budapesttől az Eger mellett lévő bábafáig gyalogoltak, közel 150 km.

A sétával arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen messzire nyúló jelentősége lehet annak, hogy egy szülés milyen élmény az édesanya, a baba és a család számára. Hiszen a „szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye. Ezt a minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlását, a baba-barátság pontjait, illetve AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat.

A tavalyi programról készült képes beszámoló itt tekinthető meg:

http://www.affektiv.hu/doku.php?id=setaaszueletesminosegeert

2015-ben Budapesttől Topolyáig tervezik a sétát útközben megállnak  Szabadkán is, és további kisebb településeken, különböző rendezvények keretében.

A szerbiai útszakasz megtervezésében és szervezésében a szabadkai Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány segít, Joó-Horti Lívia és Ricz Dencs Tünde vezetésével. A programromról bővebb információt a 024/687620-as telefonszámon kaphatnak.

A vajdasági útvonal programterve

2015. július 1.

11-12 óra között határátlépés Ásotthalom-Királyhalom határátkelőn

13,30-14,30 megérkezés a hajdújárási Lurkóházba, ahol a Kolibri Nagycsaládosok Egyesületének vezetősége és aktivistái fogadják a séta résztvevőit.  www.kolibrincse.org és www.kolibrincse.hu

Elérhetőségek: Lurkóház, Borisa Kidriča 96, Hajdújárás, http://www.poverello.org.rs/files/contact.php?lang=hu)

15,30-16,30 Andrek Andrea és Varga Kata mesél a „szeretet hormonról” és a korai kötődés fontosságáról. A beszélgetés mindenki számára nyitott.

17,00 – indulás Palicsra – séta Hajdújáráson keresztül. A hajdújárási helyi közösség udvarában (Borisa Kidriča 30) a Születés fájához várjuk a 2014/2015-ben született babák szüleit, hogy feltegyék gyermekük nevét hordozó szalagot a fára.

19,00 érkezés Palicsra, a Villa Riczbe. (www.villaricz.net) Szállásfoglalás, felfrissülés

2015. július 2.

8,00 óra Komenda Renáta vezetésével indulás Szabadkára a Villa Ricz elől – Palics, Hegedűs József utca 3.

10,00 óra érkezés Szabadka főterére. (Szabadka, Szabadság tér)  A szüléssel kapcsolatos pozitív üzeneteket tartalmazó léggömbök felengedése. (Mit üzensz egy olyan nőnek, aki rövidesen szülni indul? Egy mondatban fogalmazd meg!). A rendezvény nyitott, minden érdeklődőt, üzenetfogalmazót szívesen  látunk. Találkozás a sajtó munkatársaival.

11,30-12,00 -  A szabadkai Kórház Szülészeti, Nőgyógyászati és Neonatológiai Osztályának képviselőivel való találkozás a kórház kapujában.

12,00 óra indulás lovaskocsival Topolyára.

16,00 óra megérkezés Topolyára a Művésztelepre

2015. július 3.

10,00-12,00 Képzőművészeti tárlat megnyitása a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház szülészetén  

A 3+ Nagycsaládos Egyesület által szervezett képzőművészeti pályazat eredményeinek kihirdetése

A topolyai bábafa megtekintése

 

14,30-15,00 Csernik Árpád vidám irodalmi hangolója a kerekasztal beszélegtéshez

15,00-16,00 Szülni a XXI században – kerekasztal beszélgetés

Résztvevők: Dr. Varga Katalin,  PhD. pszichológus, Andrek Andrea pszichológus, Balassa Erzsébet, szülésznő, Sablauer Brindza Beatrix , Dr. Cservenák Péter, szülész-nőgyógyász

Moderátor: Mengyán P. Ildikó, pszichológus

Helyszín: Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya, Fő utca 16., http://www.bibltop.org/hu/node/470

17-18,30 Microbirth - Mikroszülés c. film vetítése és azt követő beszélgetés

A beszélgetést vezeti: Novák Jula és Cservenák Péter

Helyszín: Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya, Fő utca 16., http://www.bibltop.org/hu/node/470

19,00 órától Route 5 koncert a Szökőkútnál

A sétához bárki csatlakozhat akár végig, akár egy-egy szakaszon. Aki sétához csatlakozik, kérjük, szállásáról, étkezéséről gondoskodjon.

 

Manó Kuckó: A mozgás szerepe az idegrendeszer fejlődésében

Minden szülő szeretné, ha majd gyermeke az iskolában jól teljesítő kis diákká válna, s az is tény ma már, hogy ezért legtöbbet a korai életkorban lehet tenni...S ehhez nem kellenek drága játékszerek, csak hely, kedv és idő a mozgásra... Hogyan alapozza meg a mozgás a tanulási képességek fejlődését, azaz mi az összefüggés a bukfenc, a cipőfűzés és az iskolaérettsége között?-erről beszélgetünk 2015. április 9-én 17 órai kezdettel Csernik Ilma, mozgás- és tanulási terápiás szakemberrel a Manó Kuckóban (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić utca 27., Szabadka)

Születés Hete - Nedelja rađanja 2015

Haptonómia: Kapcsolatban önmagunkkal, kapcsolatban magzatunkkal 

Saját élményű műhely ( 2 óra)

Rövid leírás: A haptonómia az érzékelő érintés, a kontaktus teremtés tudománya és művészete. Néhány alapvető gyakorlat eljuttathatja az érdeklődő résztvevőket korábban soha nem tapasztalt érzelmek átéléséig. A haptonómia egy lehetséges út az anyaméhben fejlődő magzattal való kapcsolatteremtésre és gyengéd kommunikációra. Várandós pároknak abban segít, hogy a szülők spontán kapcsolatteremtési kísérletei a babával, - kölcsönös párbeszéddé alakulhassanak. Az anya és a baba zárt világa így megnyílik az apák számára is: anya, apa és baba egyszerre vesznek részt, s ezáltal megélhetik hármuk egységét, családjuk teljességét.

A műhelyen való részvétel korlátozott, előzetes bejelentkezést igényel, ami a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen lehetséges.

MŰHELYVEZETŐ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 14,00 óra

 

Nem csak gyerek születik… 

Előadás (45’ – 60’)

Rövid leírás: A szülés, születés témája mindannyiunkat megszólít. Az előadás egy közös gondolkodásra hívja a résztvevőket arról, mit is jelent ma szülni és megszületni. Segítségül hívjuk az elmúlt évtizedek tudományos kutatásainak eredményeit ahhoz, hogy egy-egy jelenséget több oldalról is szemügyre vehessünk, eddig kézenfekvő dolgokat megkérdőjelezzünk, az összefüggések mélyebb értelmét keressük. Szeretettel várok minden érdeklődőt, aki elméleti és gyakorlati tekintetben is kíváncsi a szülés-születés minőségének rövid és hosszú távú következményeire.

ELŐADÓ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 16,30 óra

 

Szülésem története – Így szültem én…   

Interaktív kiscsoport (90 – 120 perc)

Rövid leírás: Szülésünk története bizonyára legmaradandóbb emlékeink egyike. Amíg friss az élmény, különösen nagy érzelmi töltéssel bír, akár meg is határozhatja a hétköznapok alaphangulatát. Bármi is történt, kitörölhetetlen emlékünk. Mit tegyünk hát, ha nem úgy történt, mint ahogyan elterveztük? Mit tegyünk, ha még mindig teli vagyunk kérdésekkel, „ha úgy lett volna” kezdetű mondatokkal, fájdalmas, érthetetlen élményekkel? Várjuk mindazok jelentkezését, akiket megszólítottak a fenti sorok, szeretnének közelebb kerülni saját szülésük történetének megértéséhez, elfogadásához. Szülésünk története egyben gyermekünk megszületésének története is. A nehézségek feldolgozása kihat gyermekeink életére, újabb gyermekek vállalásának vágyára, és annak beteljesülésére.

A műhelyre kizárólag már szült nők jelentkezését várjuk a  024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail-en. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezés mentén lehetséges.

ELŐADÓ: Andrek Andrea, pszichológus, hipnoterapeuta, haptoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 6. 17,00 óra

 

Asszonyok álmában síró babák  

Egy mostohán kezelt gyász

Rövid leírás: Asszonyi sors! − mondták anyáink, nagyanyáink sóhajtva egymásnak, amikor művi abortuszról, vetélésekről, vagy halvaszülésről hallottak.  Magzatunk elvesztése lelki fájdalommal jár, ám ennek a gyásznak a létjogosultságát a környezetünk kevésbé ismeri el. Majd jön a következő baba! − mondják vigasztalóan, és elvárják az anyától, apától, hogy minél előbb lépjen túl a szenvedésén. Ezzel izolálódik, elmagányosodik, ami tovább fokozza gyötrelmeit. Vannak, akik elfojtják a fájdalmukat, új gyermekkel, munkával, elfoglaltságokkal vigasztalódnak, de a mélyben megbújva − akár tudnak róla, akár nem − ott lapul a feldolgozatlan veszteség fájdalma.

Az előadás ezekről a korai veszteségekről, az azt követő gyászfolyamatról és a feldolgozási lehetőségekről szól.

ELŐADÓ: Singer Magdolna, író, gyásztanácsadó

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 7. 17,00 óra

 

Gyógynövények és illóolajak a várandósság  és a szülés támogatására  

Rövid leírás: A gyógynövények és az illóolajok használatától gyakran tartanak a kismamák. Ennek talán az az oka, hogy manapság a gyógyszeripari termékek szélesebb körben elterjedtek, a gyógynövények ismerete pedig valamikor a „nagymamáink korában” feledésbe merült. A várandósság azonban nem betegség, hanem egy természetes állapot, amely kitűnően támogatható a „természet patikájából”. A műhelymunka során olyan bábák által javasolt gyógynövényeket, teakeverékeket, olajakat és illóolajakat ismerhetnek meg a kismamák, amelyek a várandósság és a szülés alatt biztonságosan alkalmazhatóak. Kiemelten foglalkozunk egyes kellemetlenségek kezelési javaslataival, valamint a szülés megkönnyítését szolgáló természetes megoldásokkal is.

ELŐADÓ: Vataščin Balázs Emese, gyógytornász, jógaoktató, dúla

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 8. 16,00 óra

 

Természetes babaápolás    

Rövid leírás: Az alábbi témákat járjuk körbe:

- természetes anyagokkal való tisztálkodás lehetőségei

- baba (és mama) bőr, haj és fogápolása

- esetlegesen jelentkező kellemetlen tünetek legbaba-mama-barátabb orvoslása

ELŐADÓ: Bánvölgyi Helga, gyógyszerész 

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

IDŐPONT: 2015. május 8. 17,00 óra

 

Neometan porođaj u Srbiji   - okrugli sto  

KRATAK OPIS: Koje su institucionalni mogućnosti neometanog porođaja u Srbiji? Ima li mogućnosti za to i gde? Kako potrebu za neometanim porođajem shvataju radnici porodilišta i kako je obezbeđuju? Da li je trudnica prihvaćena kao partnerka u procesu porođaja? Koliko je obaveštavaju o događajima koji se tiču njenog tela i o eventualnim intervencijama? Ima li porodilja mogućnosti za adekvatno iskazivanje vlastitih potreba ili je primorana da sve bespogovorno istrpi? O svemu ovom i o nacionalnom istraživanju kao pokušaju da se dođe do odgovora o trenutačnom stanju po ovim pitanjima razgovaraćemo sa gostima ovog okruglog stola.

Gosti okruglog stola: Danijela Birta Čkonjević, dula

                                    Edit Sabo, babica

                                    Emeše Balaž Vataščin, fizioterapeut, dula

                                    Eržebet Balaša, babica

                                    Jasmina Lolin, dula, savetnica LLL, CBS

                                    Jovana Ružičić, direktorka  Centra za mame

                                    Melanija Hegediš, babica

                                    Dr Peter Červenak, ginekolog-akušer

Razgovor vodi: Joó-Horti Lívia, psiholog-psihoterapeut

MESTO: Fondacija mentalne higijene „Exspecto“, Šantićeva 27.,  Subotica

VREME: 09.05.2015. 11,00 časova

 

Kerekítő Bábos Torna   

RÖVID LEÍRÁS:  Kerekítő Bábos Torna- ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és az 0-3 éves gyermekeket.

ELŐADÓK:  Lehoczki Gabriella, Nagy Mónika

HELYSZÍN: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

DÁTUM:  2015. május 12. 17 óra

 

Manó Kuckó: Kerekítő Bábos Torna

2015.március 19-én nyusziváró Kerekítő Bábos Torna lesz a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27., Szabadka). A kezdés EZÚTTAL 16 ÓRA! 

Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. Szobacipő javasolt.

Manó Kuckó: Éjszakai gondoskodás

Hogyan ,,működnek" a csecsemők? Miért igényelnek éjszaka is gondoskodást? Mihez kezdjünk akkor, ha gyermekünk rosszul alszik éjszaka? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ Komenda Renáta védőnővel a Manó Kuckó 2015. március 5-én 17 órától tartandó előadásán. Szeretettel várunk a témában érdekelteket és érintetteket. A már járó gyerekeknek szobacipő használata ajánlatos.

Manó Kuckó: Kerekítő Mondókás Móka

Télüző, farsangi hangúlatú Kerekítő Móndókás Mókára várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket 2015. február 19-én 17 órai kezdettel. A Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

A közös játék után lehetőség lesz szabad játékra, ismerkedésre.

Manó Kuckó: A kommunikáció, a nyelv és a beszéd első lépései

A beszédfejlődés támogatása a kezdetektől

A beszédelsajátítási nehézséggel küzdő gyermekek száma egyre nő - halljuk mindenhonnan. A gyermek környezete, a család segítségével sajátítja el anyanyelvét. Hogyan támogathatjuk jól gyermekünk beszédfejlődését már a gőgicsélés időszakától kezdve? Milyen beszédfejlesztő gyakorlatokat végezhetünk és mikor? Mikor kell szakemberhez fordulni? Ezeket a témákat járjuk körbe Jelacsik Sutus Ágota, logopédussal

A már járni tudó gyerekeknek javasolt a szobacipő, továbbá jól jön a gyermek kedvenc játéka könyve is.

Manó Kuckó - Kerekítő Bábos Torna

2015 első Manó Kuckó találkozójára ellátogat a Kerekítő Manó, akivel számos, izgamas dolog történt az elmúlt időszakban. Ha szeretnéd hallani a történeteit, együtt énekelni, játszani vele, gyere a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27., Szabadka) 2015. január 15-én, 17 órára.

Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. Szobacipő javasolt.

Manó Kuckó - Csodavárás - ünnepek a gyermek szemével

A Manó Kuckóban (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santity utca 27., Szabadka) 2014. december 4-én, 17 órai kezdettel, Csodavárás - ünnepek a gyermek szemével címmel előadásos-beszélgetős alkalom lesz. Azt járjuk körbe,hogy vajon miért fontos a csodavárás képességét jó sokáig megőrizni? Hogyan segítenek bennünket az ünnepi rituálék? Milyen legyen gyerekkel a karácsony, mit mondjunk, mit meséljünk? A beszélgetést Ricz Dencs Tünde, mentálhigiénés szakember vezeti. Gyerekeknek hozzatok szobacipőt, játékokat. S a közelgő ünnepre való tekintettel ügyes anyukák sütijeit (lehetőség szerint ne krémeset) megköszönjük.

Manó Kuckó - Kerekítő Mondókás Móka

2014. november 20-án, 17 órától Móndókás Mókára szeretettel várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat, nagyszülőket. A Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

A közös játék után lehetőség lesz szabad játékra, ismerkedésre.

Manó Kuckó - Veszteségek a gyerek életében

Beszéljünk-e gyerekkel a halálról? Mit mondjunk neki? Jelen legyen-e a temetésen? Szabad-e sírni, szomorúnak lenni előtte? Hogyan segítsük a gyermekek veszteség élményének feldolgozását? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszol Joó-Horti Lívia, pszichológus-pszichoterapeuta a Manó Kuckó 2014.november 6-án, 17 órától kezdődő foglalkozásán.

Kerekítő Bábos Torna, 2014. október 23., 17,00 óra 

Itt az ősz! Kerekítő Manóval utolsó szabadkai látogatása óta sok minden történt, ha szeretnéd hallani a történeteit, együtt énekelni, játszani vele, gyere a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27.) 2014. október 23-án, 17 órára. 

Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat, nagyszülőket a 0-4 éves gyermekeikkel, unokáikkal. Szobacipő javasolt. A belépő 200,00 dinár.

Nemzetközi Babahordozó Hét, 2014. október 5-11.

Október 9. 17,00 óra – Hordozni jó! -  Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadó

Azt tudjuk, hogy a babák egy éves koruk körül kezdenek el járni. De hogy "közlekednek" előtte? Úgy, hogy visszük, cipeljük őket. Ki kézben, ki hordozókendőben, ki karikás kendőben, ki kengurúban, ki csatos hordozóban. Melyik az, ami legjobban megfelel a babának? Erre a kérdésre keressük a választ.

Október 10. 11,00 óra – Séta a hordozás népszerűsítésért. Útvonal: indulás a Corvin Mátyás utca 9. szám elől (a babakocsikkal érkezők az udvarban biztonságosan tárolhatják a babakocsikat a séta idejére), végig sétálunk az utcán, ráfordulunk a Korzóra, elsétálunk a Szabadság térig, megkerüljük a Városházát, majd ismét a Korzón visszasétálunk a Corvin Mátyás utca 9. szám elé.  

A sétára hordozókendőben érkező anyákat-babákat, babakocsival érkező, de hordozókendőt szívesen kipróbáló anyákat, babákat, továbbá babakocsival érkezőket, totyogókat, a hordozást támogató nagyszülőket, szülőket, szakembereket várunk. Szívesen válaszolunk az érdeklődők kérdéseire, lehetőség lesz a helyes hordozóeszközök megszemlélésére, kipróbálására. A séta várható időtartama 20-30 perc. 

Manó Kuckó - Anya dolgozni kezd! 

A gyermek bölcsödébe, óvodába indul: mi vár a szülőkre és mi vár a babákra, gyerekekre? Hogyan könnyíthetjük meg az elválást, és a beilleszkedést az új gyerekközösségbe? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe Bálizs Jutka, diplomás pedagógussal, a Manó Kuckó 2014. szeptember 25-én 17,00 órai kezdettel tartandó foglalkozásán. Gyertek, beszélgessünk, barátkozzunk! A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt! Az előadás ingyenes.

Manó Kuckó -  Kerekítő Mondókás Móka

Lassan, de biztosan vége van a nyárnak, s Manó Kuckó (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santic utca 27) is újra nyitja a kapuit. Több meglepetéssel is készültünk nektek, ezekről hamarosan hírt is adunk. Ami biztos, hogy 2014. szeptember 18-án, 17 órától Móndókás Mókára várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat. Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. Szeretettel várunk mókázni, játszani vágyó anyukákat, apukákat babájaikkal, gyerekeikkel, lelkes nagyszülőket unokákkal. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt. 

A közös játék után lehetőség lesz szabad játékra, ismerkedésre.

Felhívás volontőr képzésre

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, az amerikai székhelyű Global Fund for Children alapítvány támogatásával volontőrképzést hirdet legalább Bsc vagy BA diplomás vagy diplomálás előtt álló fiatalok részére, akik valamilyen társadalomtudományi területen folytatták tanulmányaikat (pszichológia, pedagógia, gyógypedagógia, szociális terület, pedagógusképzés stb).

A cél, hogy alkalmassá váljanak az alapítvány keretei közt működtetett Metamorphosis-drog c. kiállítás vezetésére és kortárs prevenciós segítésre, ezáltal külső munkatársi státust szerezzenek az Alapítványnál.

A képzés során alkalmuk lesz megismerkedni a kábítószer probléma elterjedtségével, dinamikájával, társadalmi, családi, kortárs, befolyásával, a drogok fajtáival és hatásával, a segítő munka kereteivel, a fejlődéslélektan jellemzőivel stb. A képzést magyar és szerb  nyelven tartjuk.

A jelentkezők a képzés végén vizsgát tesznek..

A képzésre október folyamán kerül sor. Jelentkezni az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány e-mail címén lehet:

 f.exspecto@gmail.com

Jelentkezési határidő: szeptember 30.

A jelentkezéshez szükséges:

1.      életrajz

2.      motivációs levél

Minden jelentkezővel alkalmassági interjút készítünk.

További részletekről tájékozódhatnak az alapítvány telefonszámán: 024/620-621 és e-mail címén

Anonim Alkoholisták

Az Anonim Alkoholisták találkozója minden csütörtökön 17 órai kezdettel zajlik az Exspecto Mentálhigiéné Alapívány helységében.

Kábítószerfogyasztás elleni Küzdelem Nemzetközi napja

2014. június 26-án a Szabadság téren (Szabadka), a Kábítószerfogyasztás elleni Küzdelem Nemzetközi napja kapcsán, más releváns, prevencióval foglalkozó szervezetekkel együtt közös megmozdulást szerveztünk. A megmozduláson a következő szervezetek vettek rész: Holdsúgár Klub, Közegészségügyi Intézet – Szabadka, Caritas, Ifjúsági Iroda – Szabadka, Hosana, Védőnői Szakszolgálat, szabadkai Kórház -  pszichiátriai osztálya, "Tačić-naltrex" – pszichiátriai magánrendelő. 

Pre és perinatális pszichológiai továbbképzés   

A topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház Szülészeti és nőgyógyászat munkatársainak  2014. június 20-22. között három napos pre és perinatális pszichológiai továbbképzést szerveztünk. A képzésen hozzávetőlegesen húsz, nőgyógyász, szülész, nővér vett részt. A képzés célja, hogy érzékenyítse a résztvevőket a várandósság, a szülés és a szülés utáni rész lélektani vonatkozására, valamint a háborítatlan szülés fontosságára, melynek megvalósulása esetén várható a születés szám növekedése is.    

Születés Hete

Idén is Születés Hete Szabadkán! Május 4-11 között számos programmal, foglalkozással várjuk a gyermeket tervezőket, a várandósokat, szülőket. Részletes programterv a www.szuleteshete.hu oldalon is. Programjaink ingyenesek és a család minden tagját szeretettel várjuk!

 

A babamama.rs - a vajdasági magyar kismamák első portáljának bemutatkozása

Előadó: Tómó Margaréta, a honlap főszerkesztője, újságíró

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 4. 10 óra

Családot szeretnél? Érdekel a magzatod fejlődése? Nem érted az orvosi szakkifejezéseket? Tudni szeretnéd milyen támogatásokra vagy jogosult és milyen jogaid vannak? Esetleg kérdésed lenne egy nőgyógyászhoz, gyermekorvoshoz, védőnőhöz? Gyermekprogramokra vinnéd a csemetéd, de nem tudod mi történik a városodban? Mindent, és ennél még sokkal többet, egy helyen, a babamama.rs címen megtalálsz! Kattints ránk!

 

Anya – magzat kommunikáció

Előadó: Karner Beatrix, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 16 óra

Az elmúlt évtizedekben fontos szerepet kapott a méhen belüli élet mélyebb megértése. Előtérbe került a magzatot érő anyai hatások szerepének feltárása. Az anya és magzata között zajló többszintű, aktív és kölcsönös kommunikáció erősíti kötődést. Az anya-magzat kommunikáció már a várandósság alatt segíti az ismerkedést, az egymásra hangolódást. Természetesen a magzattal zajló kommunikáció szerves része a leendő apa is. A kommunikáció mennyisége és minősége megalapozhatja a gyermekkel való későbbi kapcsolatot, a szülővé válást, a szülői szerep elfogadását.

 

Egy rejtélyes betegség a női meddőség hátterében – az endometriózis

Előadó: Árvai Nóra, betegeket segítő pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 17 óra

Minden 10. nőt érinti, mégsem tudunk róla. Az endometriózis krónikus alhasi fájdalmakat, vérzési rendellenességet, akár teljes meddőséget okozó betegség. Kiket érint, miért, és hogyan kezelhető? Erről beszél Árvai Nóra krónikus női betegeket segítő pszichológus, szomatoterapeuta, szakíró, perinatális szaktanácsadó.  www.endoblog.hu

 

Hogyan mondjam el neked? – interaktív előadás

Előadó: Novák Jula, dúla, rogersi pedagógus, perinatális szaktanácsadó

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. május 5. 18 óra

Mit tehetünk most mi felnőttek  annak érdekében, hogy a ránk bízott gyerekek majd tudatos, jól informált és kompetens szülőkké váljanak?

A beszélgetés során arra keresünk választ, hogy miként oldódhatnak saját gátlásaink – ha vannak – a szexualitás és a szülés-születés témája kapcsán, és hogyan lehetünk a gyermekeink valódi, hiteles és kompetens segítő partnerei abban, hogy zökkenőmentesen, szexuális zavarok nélkül nőjenek fel. Hogyan érhető el, hogy a mai gyerekek, fiatalok már óvódás koruktól készüljenek az anyává és apává válásra és az élet természetes körforgásának tudatosan, felkészülten, ugyanakkor könnyed örömmel lehessenek részesei. Hiszem, hogy az így született és nevelkedett gyerekek már nem a lelki problémákkal küzdő felnőttek számát fogják gyarapítani, hanem egy derűsebb és békésebb egyéni, családi és közösségi létezés alapjait teremtik meg.

 

Kerekítő Bábos Torna

Előadók: Lehoczki Gabriella, Nagy Mónika

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 6. 17 óra

Kerekítő Bábos Torna- ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat és az 1-4 éves gyermekeket.

 

SZÜLÉSRE HANGOLÓ -  műhelymunka kismamáknak és szülő pároknak

ElőadókMélykúti Andreahumánkineziológus, dúla, az ICAN magyarországi vezetője és Balázs Emese, gyógytornász, jógaoktató, dúla

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 8. 16 óra

SZÜLÉSRE HANGOLÓ műhelymunka célja a szülés előtt álló kismamák, illetve az érdeklődő szülő párok tudatosságának növelése és tájékoztatása evidenciákon, személyes tapasztalatokon, valamint ősi szülést támogató módszereken alapuló elméleti és gyakorlati útmutatás segítségével. A műhelymunka során szó lesz többek között az élettani vajúdás különböző szakaszairól, a szülés fiziológiájáról és lelkiségéről, a természetes fájdalomcsillapítás lehetőségeiről, a gátvédelemről, a vajúdást és a szülést támogató testhelyzetekről, valamint az apa szerepéről a vajúdástámogatásban.

Mit adhat számodra a SZÜLÉSRE HANGOLÓ műhelymunka?

  • Megfelelő és érthető információkat arról, hogy mi történik a vajúdás és a szülés során
  • Egy képet arról, hogy milyen a szülés és mitől függ, hogy MEGÉLED  vagy TÚLÉLED?
  • Útmutatást saját szülésed tudatos megélése felé vezető úton
  • Testi és lelki támogatást

 

Mosható pelenka - környezet- és pénztárcakímélő megoldás (?)

Előadók: Engi Georgina és Kiss Kornél

Helyszín: Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 9. 17 óra

Beszélgetésünk során igyekszünk felhasználói szemszögből, beszél(get)ni a mosható pelenkák közel tízhónapos használata során szerzett tapasztalatainkról, az eldobható pelenkával szembeni előnyeiről, hátrányairól.

 

Babád van? Cipeled? Hordozd!

Előadó: Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadó (Beli Buba Babahordozó Iskola) 

Helyszín: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Šantić u. 27.

Dátum: 2014. Május 9. 18 óra

Azt tudjuk, hogy a babák egy éves koruk körül kezdenek el járni. De hogy "közlekednek" előtte? Úgy, hogy visszük, cipeljük őket. Ki kézben, ki hordozókendőben, ki karikás kendőben, ki kengurúban, ki csatos hordozóban. Melyik az, ami legjobban megfelel a babának? Milyen érzés, ha testközelben van a babánk, a két kezünk pedig szabad? 

A találkozás lehetőséget ad a kisbabás/kisgyermekes anyáknak, apáknak, hogy kipróbálják a hordozókendő használatát, miközben gazdag információt kaphatnak az ortopédiai szempontokat figyelembe vevő helyes, folyamatos testkontaktust biztosító hordozás babára illetve szülőre gyakorolt jótékony hatásáról.

 

Dula- profesionalna pratnja na porođaju

Predavač: Mirjana Gnjatić, dula

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27

Vreme: 10.05.2014. 10,00 sati  

Snaga žene ne potvrđuje se time da se porađa sama, kao što je danas trend kod nas. Uplašena, usamljena, ležeći na leđima, ostaje joj da se nada da će imati sreće sa lekarima i da će sve proći dobro. Vekovima su uz žene bile žene i zašto to odjednom mora da bude drugačije? Zašto ne bismo priznali ženino osnovno pravo da bira gde i s kim želi da se porodi? Jer savremena istraživanja potvrđuju brojne koristi od prisustva profesionalne podrške na porođaju: porođaj kraće traje, broj intervencija se smanjuje, smanjuje se potreba za indukcijom, epiduralom, carskim rezom, žene su uspešnije u dojenju i osećanja vezana za porođaj su pozitivnija. Dule postoje i u Srbiji, omogućimo svakoj ženi koja želi da ima podršku na porođaju da to i može da ostvari.

 

VBAC sa primerima dobre prakse!

Predavač: Andrea Meljkuti, humani kineziolog master, dula, ICAN predsednica za Mađarsku

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 11,00 sati

VBAC je skraćenica od engleske kovanice: „Vaginal birth after caesarean“  ili što bi na srpskom rekli: “Vaginalni porođaj nakon carskog reza“. I danas je kod mnogih uvrežen stav, ili tačnije pogrešno ubeđenje, da je nakon porođaja carskim rezom neizbežan carski rez kod naredne trudnoće.

Međutim, činjenica je da VBAC stoji kao jedna od mogućnosti skoro svakoj trudnici koja je već imala porođaj carskim rezom. Bilo da se radi o jednom ili više carskih rezova!

Na kraju predavanja ostavljamo vremena za razgovor i pitanja.

 

Čari Vanbolničkog porodilišta

Predavač: Dr. Červenak Peter, ginekolog – akušer

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 12,00 sati

Upoznajte porodilište u Bačkoj Topoli, sadašnjost i viziju za budućnost.

 

Četvrti trimestar magije vašeg tela

Predavač: Dragana Vasić, vršnjačka savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ

Mesto:  Subotica, Fondacija mentalne higijene „Exspecto”, Šantićeva 27.

Vreme: 10.05.2014. 14,00 sati

U okviru radionice govorićemo o:

-pripremi tela za dojenje

-prvom podoju i kontaktu koža na kožu, oksitocinu

-pravilnom postavljanju bebe na dojku

-skokovima u razvoju

-kako izbeći sumnju da li je beba gladna

-očekivanom napredovanju

-dojenju na zahtev

-ublažavanju kolika kod novorođenčadi

Manó Kuckó - Mondókás Móka

Húsvétra hangoló, Nyuszi váró Móndókás Mókára várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat 2014. április 17-én 17 órai kezdettel a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santic utca 27). Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. Szeretettel várunk mókázni, játszani vágyó anyukákat, apukákat babájaikkal, gyerekeikkel, lelkes nagyszülőket unokákkal. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt.

Manó Kuckó: A beszéd, mint a kapcsolatteremtés és -fenntartás, illetve az önkifejezés útja, eszköze

2014.április 4-én, ezúttal PÉNTEKEN 17 órától Dudás Zita, logopédus lesz a Manó Kuckó vendége. Témánk: A beszéd, mint a kapcsolatteremtés és -fenntartás, illetve az önkifejezés útja, eszköze.

Ráhangolódás és odafigyelés gyermekünk megnyilvánulásaira, jelzéseinek, viselkedésének megértése, jelentésadás: ez lehet a kommunikáció és a beszéd fejlődésének alapja és motivációja.
Hogyan alakul a beszédértés és a beszédprodukció az első három életévben? Egyéni különbségek, esetleges nehézségek.
Szeretettel várunk minden érdeklődőt. A gyerekeknek szobacipőt és játékot hozzatok!

 

Manó Kuckó: Úton a nyíló világ felé

A Manó Kuckó következő találkozóján (2014.március 6-án, 17 órai kezdettel, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban) Úton a nyíló világ felé címmel Pavlovity Márta gyógy - és fejlesztőpedagógussal beszélgetünk a különböző készségek, képességek fejlődéséről. Milyen esetben kell a babákat fejleszteni? Mikor kell szakembert felkeresni? Mit tegyünk és mit ne babáink, gyerekeink egészséges fejlődéséért? Milyenek a jó játékok? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe. Szeretettel várjuk a 0-5 éves anyukákat, apukákat, nagyszülőket, babájaikkal, gyerekeikkel. A gyerekeknek hozzatok játékokat és szobacipőt!

Manó Kuckó: Mondókás Móka

Télüző, jókedvet hozó Móndókás Mókára várjuk a 0-3 éves babákat, gyerekeket, anyukákat, apukákat 2014. február 20-án 17 órai kezdettel a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Santic utca 27). Kerekítő Mondókás Móka fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. Szeretettel várunk mókázni, játszani vágyó anyukákat, apukákat babájaikkal, gyerekeikkel, lelkes nagyszülőket unokákkal. A belépő 200,00 dinár. A már járni tudó gyerekeknek hozzatok szobacipőt.

Manó Kuckó: Bilidili

2014. február 6-án 17,00 órai kezdettel.
A szobatisztaságra szoktatás az egyik legnagyobb kihívás a kisgyermekes családok életében. Van gyerek, akinél különösebb nehézség nélkül elérhető ez az állapot, és van olyan is, aki mellett teljesen tehetetlennek éljük meg magunkat. Mikorra kell szobatisztává válni? Mikor kezdeni, hogy ne legyen se túl korán, se túl későn? Történhetnek e balesetek? Sokszor a már biztonsággal szobatiszta gyerek egyszer csak ismét bepisil, bekakil, mit tenni ilyenkor? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ Joó-Horti Lívia pszichológus-pszichoterapeutával, az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban (Sántity utca 27). Gyerekeknek szobacipőt és játékot hozzatok!

Manó Kuckó: Bábos Torna

2014. január 23-án 17 óráról Kerekítő Manó látogat el a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27). Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat a 0-4 éves gyermekeikkel. A belépő 200,00 dinár.

Manó Kuckó: Hozzátáplálás

A Manó Kuckó 2014-es első találkozóján Komenda Renáta, védőnő a hozzátáplálásról fog mesélni. Mikor és hogyan fogjunk hozzá? Mi legyen az első étel, amit bevezetünk? Milyen sorrendbe vezessük a többi ételt be? Mi van ha ....? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járunk körbe 2014. január 9-én 17 órától az Exspecto Mentálhigiéné Alapítványban (Szabadka, Santic utca 27)

Autogén Tréning

2013. december 9-én autogén tréning csoport megkezdte működését. A résztvevők az elkövetkezendő tíz hétben megtanulhatják az autogén tréning működését, alkalmassá válnak a stressz negatív hatásának kiküszöbölésére, valamint relaxáltabb állapotba tudnak kerülni.

Kerekítő Mondókás Móka

2013. december 5-én 17 órától a Manó Kuckóba Mikulásos Kerekítő Mondókás Móka lesz. Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éveseknek-fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték. Szeretettel várunk mókázni, játszani vágyó anyukákat, apukákat babájaikkal, gyerekeikkel, lelkes nagyszülőket unokákkal. A belépő 200,00 dinár. A kitisztított gyermekcipőkbe a Mikulás csomagot hoz. A mókázás után kötetlen beszélgetésre invitáljuk a szülőket és szabad játékra a gyermekeket.

A foglalkozáson készült képeket a Galéria alatt nézhetik meg

Kerekítő Bábos Torna

2013. november 21-én, 17 órától Kerekítő Bábos Torna a Manó Kuckóban (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27., Szabadka).Ölbeli játékokkal, tornaszeres játéktérrel és Kerekítő Manó bábos jelenetével várjuk az édesanyákat, édesapákat a 0-4 éves gyermekeikkel. A belépő 200,00 dinár.

Kortásrsképzés - szerb nyelven

2013. november 6-án drogprevenciós kortársképzés indul Kihívások - drog - ellenállni vagy nem. A képzés négy héten keresztül tart. A képzés során készült képekett itt tekinthetik meg.

Manó Kuckó: Mikor forduljunk orvoshoz?

2013. november 5-én  17 órától a Manó Kuckó vendége Dr Ladóczki Szalma Csilla, gyermekorvos lesz. Arról beszélgetünk vele, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Feltehetitek kérdéseiteket, megoszthatjátok dilémmáitokat.

Drogmegelőzési program diákok számára a "Raskršće" drogrehabilitáció intézet együttműködésével

2013.10.31-én az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány helységében az újvidéki "Raskršće" drogrehabilitációs központtal együttműködve drogmegelőzési programot tartottunk. A programot a  "Raskršće" drogrehabilitációs központ munkatársa tartotta meg, aki a saját élettörténetének elmesélésével hívta fel a fiatalok figyelmét a drog veszélyeire. Az előadás keretein belül bemutatásra került egy oktató film is, mely szintén a drogozás veszélyeit mutatja be, ezt követően lehetőségük volt a fiataloknak beszélgetni az előadóval. 

10,00 és 12,00 órától két előadást tartottunk meg, melyen a "Bosa Milićević" Közgazdasági középiskola valamint a Vegyészeti Szakközépiskola tanulói vettek részt. Az előadáson készült képeket itt nézehtik meg.

Kerekítő Mondókás Móka

2013. október 24-én 17 órától a Manó Kuckóba (Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27., Szabadka) Kerekítő Mondókás Móka lesz.
Kerekítő Mondókás Móka 0-3 éveseknek-fél óra kacagás, ölbeli játékok, mozdulatokkal kísért mondókázás,ének, höcögés, göcögés, hangszerjáték.
Szeretettel várunk mókázni, játszani vágyó anyukákat, apukákat babájaikkal, gyerekeikkel, lelkes nagyszülőket unokákkal.

 

A Nemzetközi Babahordozó Hét (október 7-13) alkalmából a következő programokat szervezi

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány a Nemzetközi Babahordozó Hét (október 7-13) alkalmából a következő programokat szervezi:

2013. október 8. 17 óra Kötődő nevelés – Joó-Horti Lívia, pszichológus, pszichoterapeuta

A teljes kötődés, egymásrautaltság állapotának vet véget a megszületés.  A fizikai különválás biológiai értelemben elindítja az individualizáció folyamatát. Ugyanakkor lélektanilag még hosszú időn át egyek vagyunk gyermekünkkel és számos biológiailag szabályozott  kapocs (pl szoptatás) mentén az evolúció folyamatos kötődésre programozott bennünket.  Az elválás és újratalálkozás egyensúlya, gyakorlása, kényszere adja meg azt a finom lüktetést, amelyet jól érzékelve a szülő és gyermeke is biztonságban, egyensúlyban érezheti magát. Kényes egyensúly ez, amit számos esetben újra kell hangolni,  illetve alkalmazkodni kell új idők új kihívásaihoz. Egymásrahangolódva könnyebb.

2013. október 10. 10 óra Séta a hordozásért - várunk minden hordozó, és hordozás iránt érdeklődő egyént és családot egy közös sétára. Gyülekező 10 órakor a valamikori Jadran mozi előtt.  Útvonal: Korzó, megkerüljük a Városházát és vissza sétálunk a valamikori Jadran mozi elé. Szívesen válaszolunk az érdeklődők kérdéseire, lehetőség lesz a helyes hordozóeszközök megszemlélésére.

Sétáló és babakocsiban ülő gyermekkel is lehet jönni a sétára. Leendő anyukákat és apukákat is szeretettel várunk!

2013. október 10. 17 óra Mindenki hordoz, de mivel és hogyan? – Góbor Szénási Anna, hordozási tanácsadó 

Azt tudjuk, hogy a babák egy éves koruk körül kezdenek el járni. De hogy "közlekednek" előtte? Úgy, hogy visszük, cipeljük őket. Ki kézben, ki hordozókendőben, ki karikás kendőben, ki kengurúban, ki csatos hordozóban. Melyik az, ami legjobban megfelel a babának? Erre a kérdésre keressük a választ.

Az rendezvénysorozat sajtó anyagát itt tekinthetik meg:

Pannon RTV

Magyar Szó

Pannon RTV

RTV

Hogyan óvjuk meg a nőt a partnerkapcsolati bántalmazástól? - a szerbiai Egészségügyi Minisztérium erre a témára vonatkozó protokoljának nyilvános bemutatója

A belgrádi Női egészséget népszerűsítő Központ és a szabadkai Egészségház, valamit az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány egynapos továbbképzést szervezett orvosoknak, nővéreknek "Hogyan óvjuk meg a nőt a partnerkapcsolati bántalmazástól?" címmel, melynek során bemutatásra került a szerbiai Egészségügyi Minisztérium erre vontakozó protokoll javaslata is. A képzésre 2013. szeptember 25-én 14 órai kezdettel kerül sor a Vajdasági Orvostársaság előadótermében.

A képzésen készült képeket itt nézhetik meg.

Cikk a képzésről itt

KanizsaFeszt - Meghallgat - Lak

2013.július 4-6 között az Alapítvány munkatársai részt vettek a KanizsaFeszten Meghallgat-Lak elnevezésű saátorral. Az ott készült képeket itt tekinthetik meg.

Kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja

2013. június 26-án a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja alkalmábó sajtótájékoztatót tartottunk a szabadkai Média Központban. Az Exspecto képviselőjén túl, ismertette megelőzési programját több civil és állami intézmény képviselője: Dr Zorica Dragaš (Szabadkai Közegészségügyi Intézet), Kiss Dezső (Holdsúgár Alapítvány), Ric Gábor (Caritas), Predrag Vidaković (Hosana Közösségi Ház) 

Születés Hete 2013 – Szabadka

Részletes program a www.szuleteshete.hu oldalon található!

Program:

Szombat, 2013.05.04.

9-13 óra

Új anyák, új apák, új-szülöttek – Ki mit tud? Gyermekvárás és szülés mindhárom résztvevő szemszögéből – Andrek Andrea perinatális pszichológus

HELYSZÍN: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27.

 

15-16,30  óra

Bűvös érintéseink – A haptonómia módszere, művészete (műhely)

Kényelmes ruhát, meleg zoknit, kispárnát, takarót érdemes hozni! Előzetes bejelentkezés szükséges a 024/687620-as telefonszámon vagy a f.exspecto@gmail.com e-mail címen.

Előadó: Andrek Andrea, prinatális pszichológus

 

Vasárnap, 2013.05.05.

9 óra

Anyák napi rendezvény a kelebiai Divisio Apostolorum/Apostolok küldetése templomban

Helyszín: Kelebia, Edvarda Kardelja 343

 

9,30 óra

Anyák napi istentisztelet a családok megáldása szabadkai Református templomban

Helyszín: Református templom, Szabadka, Zombori út 6

 

14 óra

Családi vasárnap a SMILE Nagycsaládos Egyesületének szervezésében

Helyszín: Református templom, Szabadka, Zombori út 6

 

Hétfő, 2013.05.06.

14 óra

Babára vágyva… A meddőség problemtikája az orvos szemével: modern kezelési lehetőségek

Előadó: Dr. Vereczkey Attila, meddőségi és endoszkópos specialista

HELYSZÍN: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27.

 

Kedd, 2013.05.07.

15-18 óra

Aktív, magabiztos várandósság

ELŐADÓ: Balázs Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla

HELYSZÍN: Ahimsa Jóga Stúdió, Szabadka, Nušić u. 2/11, 4. emelet

 

Szerda, 2013.05.08.

17 óra

Leválás, leválasztás – elválás, találkozás

ELŐADÓ: Joó-Horti Lívia, pszichológus, pszichoterapeuta

HELYSZÍN: Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

 

Csütörtök, 2013.05.09.

17 óra

Kerekítő Bábos Torna

ELŐADÓ: Nagy Mónika, Muzslai Tünde, Lehoczki Gabriella
HELYSZÍN: : Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka, Šantić u. 27.

 

Péntek, 2013.05.10.

17 óra

Hordozni tényleg jó!

ELŐADÓ: Szénási Góbor Anna, hordozási tanácsadó
HELYSZÍN: Szabadka, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Sántity utca 27.

 

Szombat, 2013.05.11.

10 óra

Prirodan porođaj u Srbiji - na srpskom jeziku

Predavačica: Divna Miljković, babica, viša medicinska sestra, bivša predsednica Udruženja babica Srbije

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

 

11 óra

Dula - profesionalna pratnja na porođaju - na srpskom jeziku

Predavačica: Mirjana Gnjatić, prva srpska dula

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

 

12 óra

VBAC (Vaginalni porođaj nakon carskog reza) sa primerima dobre prakse! - na srpskom jeziku

Predavačica: Andrea Mejkuti, dula

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

 

13 óra

Dojenje - na srpskom jeziku

Predavačica: Marija Taraba, LLL instruktorka za dojenje

Mesto: Fondacija mentalne higijene "Exspecto", Šantićeva 27

 

„Kihívások – drog, ellenállni vagy nem?”

„Kihívások – drog, ellenállni vagy nem?” címmel, magyar nyelvű, drogprevenciós kortársképzés indul 2013. február 6.-án 10 órai kezdettel. A 16 órás képzésen 23 másodikos illetve harmadikos szabadkai középiskolás vesz részt.

Kortársképzést tartunk a függőség témakörében

Már zajlik a kortársképzés, mely a függőség témakörét dolgozza fel. A képzésen részt vesznek az Egészségügyi, a Műszaki, a Vegyészeti-technológiai és az Építészeti középiskola tanulói. A csoport jó kedélyű, kíváncsi természetű és örömmel fogadják az új ismereteket. A képzéssel kapcsolatos képeket a Galéria fülecskében tekinthetik meg.

Előadás az Anonim Alkoholisták (AA) és az Anonim Szenvedélybetegek (ASZ) munkásságáról

2012.09.29-én Szabadkára érkeztek Szegedről az Anonim Alkoholisták (AA) és az Anonim Szenvedélybetegek (ASZ) csoportjának vezetői, akik megismertették velünk és az érdeklődő syakemberekkel a csoport- működését,  szabályait. A találkozóra  10 órakkor került sor az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány székhelyén.

Prevenciós programot tartottunk az újvidéki Raskršće együttműködésével

2012. 09. 20-án drog prevenciós előadásokat tartottunk a fiataloknak az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány székhelyén ( Šantićeva utca 27, Szabadka). Az előadás különlegessége, hogy volt kápszeresek a saját élettörténetükön keresztül világosították fel a fiatalokat a drogok veszélyeiről. Az interaktív  besyélgetés, előadás után egy film vetítésére is sor került, amely droghasználók élménybeszámolóit, történeteit rögzítette. A programba a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola, Vegyészeti- Technológiai Középiskola és a z Építészeti Köszépiskola több mint 120 diákja vett részt.

 

Autogén tréning

Szeretnénk felhívni a figyelmét minden kedves érdeklődőnek, hogy az AT csoport megtelt, aki kimaradt a csoportból vagy ezúttal nem jelentkezett, annak a jövőben is lesz lehetőség újabb csoportokba jelentkezni kövessék figyelemmel híreinket és értesülni fognak a részletekről.

 Az Autogén tréning (AT) egy olyan pszichofizikai relaxációs módszer, amely gyakorlatok segítségével segít eljutni egy mélyebb nyugalmi állapotba, mely jótékony hatású a testre és a lélekre egyaránt. Nagyon jó technika a stressz ellen, növeli a koncentrációt és a kreativitást, és hatásos az alvatlanság ellen is. Mindenkinek ajánlott, akik feszültségekkel és félelmekkel teli életet él.A módszer alkalmas  egyetemistáknak és sportolóknak is, mert AT gyakorlásával fokozódik a koncentráció és a figyelem összpontosítása is hosszabb ideig fentartható.

A képzés 10 találkozóból ál és 1-1,30 órát tart, a találkozók helyszíne az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány székhelye a Šantić utca 27., Szabadka. A képzés vezetője Dijana Živanović,pszichológus és TA tanácsadó.

Minden kedves érdeklődő jelentkezését várjuk a 687-620 telefonszámon 2012.09.17-ig.

A képzés 2012-09-19-én 17 órai kezdettel indul.

Várjuk önöket!

 

A kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja 

Tegnap, 2012.06.26-án Szabadka Város központjában megtartottuk a kábítószer fogyasztás elleni küzdelem világnapját. A program 10-től 13 óráig tartott. A felvonulás alatt szórólapokat és promóciós anyagokat osztogattunk. Az érdeklődők bekapcsolódhattak a szórakoztató és sport tevékenységeinkbe, melyeket az egészséges élet reklámozása érdekében szerveztünk (asztali tenisz, pikádó stb.).

Ez alkalommal a járókelőknek szórólapokat osztottunk, melyen az szabadkai középiskolások üzenetei voltak  az egészséges életmódról, helyes életfelfogásról és a drokok veszélyeiről. A Magyarország-Szerbia  IPA Határokon Átnyúló Együttműködési Program keretein belül 100 léggömböt engedtünk el, amelyen a közép iskolás fiatalok üzenetei voltak. A program keretein belül felépett még a Sambasa, illetve az érdeklődök meghallgathatták volt függő fiatalok életútját.

Minden érdeklődő, de különösen a dohányzók a Központi Gyógyszertárban megmérhették a szén-monoxid mennyiséget a kifújt levegőben a MICRO Co. készülékkel.

Program:

10,00-13,00

* a Sambansa fellépése

* sport tevékenységeinkbe (asztali tenisz, pikádó stb.)

* infó pult

*Szórólapok osztása, amelyen a középiskolások üzenetei szerepeltek

* 100 héliumos léggömb elengedése, amelyen a középiskolások üzenetei szerepeltek

* “Hogyan hatot a drog az életemre!”- életút beszámolók

* a kifújt levegő szén-monoxid mennyiségének mérése a MICRO Co. készülékkel.

Résztvevők:

Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány

Szabadka Város kábítószer-függőség elleni küzdelem Bizottsága

Közegészségügyi Intézet

Közösség függő személyek gyógyítására  "Hosana"

Egészségügyi központ – Patronázs szolgálat

Klub "Mesečina"

Ifjúsági tanácsadó

Apoteka, Subotica- Gyógyszertár, Szabadka

Caritas

 

Sajtótájékoztató

Csütörtökön, 2012.06.21-én a szabadkai média központban sajtótájékoztatót tartottunk a Magyarország- Szerbia IPA Határokon Átnyúló Együttműködési Program „A Drog nem ismer határokat” keretein belül.

A sajtótájékoztatóról készült képeket a Galéria fülecskében megtekinthető.

ZUOV az Alapítvány két programját is elfogadta a 2012/13. és a 2013/14. évre

A szerbiai Oktatási- és Nevelés Fejlesztési Intézet a  2012/13 és a 2013/14-es iskolaévre akkreditálta két képzési programunkat, amely célja a tanügyi munkások továbbképzése. A képzések címe: Metamorphosis - Drog, Az Óperenciás tengeren túl- Tündérmese a fejlődéslélektan tükrében-.

A szülők üzeneteinek fajtái és hatásai című előadás

Szeretnénk Önöket meginvitálni a szülők által közvetített üzenetek fajtáiról és hatásairól szóló előadásra, amelyet 2012.05.14-én 17,00órai kezdettel tartunk az Alapítvány székházában a Šantićeva 27 cím alatt. Elsősorban szülők számára ajánljuk, de minden kedves érdeklődőt szívessen látunk. Az előadok: Nataša Đurica és Mirjana Vidaković.

Előadás a Gyermekek három fejlődési fázisa a lázadásban és a düh rohamokban címmel

Szeretettel várjuk önöket előadásunkra, amely az Exspecto Mentálhigiénés Alapítványban (Sántityeva 27) kerül megrendezésre 2012.március. 30.-án 17 órai kezdettel. A részvétel ingyenes és nyitva áll minden érdeklődő számára. Az előadók Nataša Đurica és Mirjana Vidaković.

Az előadokról:

Nataša Đurica pszichológus és tranzakcionális tanácsadó. A tranzakcionális analizis képzése mellett a TA Központ munkáságát szervezi. Befejezte a törvényszéki pszichológiáról szóló képzést és egy éven keresztül tökéletesítette az ismereteit a család terápiáról és a tanácsadásról. Mind ezek mellett részt vet több nevezetes szemináriumon és műhelymunkán, amelyek a fiatalokkal foglalkoztak. Majdnem egy évtizede foglalkozik a gyermekekkel és a fiattalokkal, elsősorban a Sevt Sava Általános Iskolában Palánkán. Az elmúlt néhány évben a Hódsági Szociális központban is dolgozik. (Forrás: http://www.psihopolis.edu.rs)

Mirjana Vidaković pszichológus, befejezte a haladó tranzakcionális analizis képzést, jelenlegi munkahelye a Szociális Központban Törökkanizsa.

 

Képzés tanügyi munkások részére

A képzés a Metamorphozis- drog akkreditált drogmegelőző program keretein belül fog zajlani. A peogram a 440. Szám alatt található meg a 2011/2012 évi szakamai továbbképzések között. Megtartása két időpontban less 2012. március. 20-tól 22-ig a másik képzés pedig szintén e hónap 26-tól 28.-ig less megtartva az Exspecto Mentálhigiénés Alapítvány helységeiben Magyar nyelven. A képzés három napos és 24 pontot ér. Az ingyenes képzés a Bethlen Gábor Alapítványanak köszönhető.